Home/afbouw punten

welke punten kunt u afbouwen?

U kunt verschillende punten kwijtraken. Meestal is dat 1 zoekpunt. Maar u kunt ook al uw zoekpunten en situatiepunten kwijtraken. Jongeren kunnen ook startpunten kwijtraken. Wachtpunten raakt u niet kwijt.

Als u niet reageert, een woning weigert of uw afspraken niet nakomt kunt u punten kwijtraken. U leest hieronder op welk moment u een zoekpunt of al uw punten kunt kwijtraken. De afbouw van uw punten heeft u zelf in de hand.

Maakt u gebruik van de overgangsregeling vervallen woonduur? Dan gelden andere regels. Welke dat zijn leest u hier.

meestgestelde vragen

Als de bezichtiging is geweest ontvangt u een mail. Ook als u niet kon komen kijken. U moet op dat moment laten weten of u de woning nog wilt. Als u dan geen interesse meer heeft, raakt u een zoekpunt kwijt.

U kunt al uw zoekpunten en situatiepunten kwijtraken als u twee keer in twee jaar tijd. 

  • zich niet afmeldt voor een bezichtiging
  • de woning krijgt en deze weigert (u bent nummer 1) 
  • de documenten die nodig zijn niet (op tijd) inlevert
  • het huurcontract kunt tekenen en dan de woning weigert

Als u dit de eerste keer doet raakt u 1 zoekpunt kwijt en krijgt u een waarschuwing. In de waarschuwing staat dat u al uw punten kwijtraakt als u zich binnen twee jaar opnieuw afmeldt, weigert of (te laat) uw documenten inlevert.

Jongeren in Amsterdam en Zaanstad kunnen ook hun startpunten kwijtraken

De wachtpunten die u heeft gekregen voor uw woonduur raakt u kwijt op het moment dat u verhuist naar een ander adres. Dan woont u niet meer in de woning waar u de woonduur heeft opgebouwd. Deze wachtpunten raakt u dan kwijt.

De wachtpunten die u voor uw inschrijftijd krijgt raakt u allen kwijt als u een woning via  WoningNet of Woonmatch vindt.

Meer informatie vindt u hier

Ja, u mag een woning weigeren. Dat heeft alleen wel gevolgen voor uw punten. Als u bij een bezichtiging bent geweest en daarna de woning weigert, raakt u 1 zoekpunt kwijt. Als u nummer 1 bent, de woning kunt krijgen en u weigert raakt u een zoekpunt kwijt en krijgt u ook een waarschuwing. Weigert u in twee jaar tijd dan nog een keer een woning dan raakt u al uw punten kwijt.

heeft u een andere vraag?

heeft u een andere vraag?

contact

Bent u op zoek naar een woning? Ga dan naar WoningNet of Woonmatch. Heeft u hulp nodig? Neem dan contact op via het contactformulier.

Extra hulp nodig? Ga naar een Informatiepunt Digitale Overheid in uw bibliotheek. Bekijk hier de adressen en tijden.